Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Brevröstning från utlandet

29 juli, 2022 kl. 10:00

Från och med idag, den 29 juli får brevröster göras i ordning och skickas från utlandet.

Det gäller dig som har rösträtt i Sverige men utvandrat/bor utomlands.

Din brevröst skickas till Valnämnden i den kommun där din röst kommer att räknas.

Nyfiken på hur det fungerar: Den som bor utomlands lägger sin röstsedel i ett ”röstningskuvert”. Röstningskuvertet läggs i ett utlandsröstningskuvert som skickas till Sverige och den kommun där rösten kommer att räknas.
Valdagen är den 11 september. Då prickas alla som röstar av i vallängden som är en pappersbok med personnummer på alla som får rösta – kan jämföras med en gammal telefonkatalog i personnummerföljd.

På onsdagen efter valet börjar man räkna förtidsröster och utlandsröster. Det första som händer är att man tittar om personnumret har röstat på valdagen. Om inte – då röstar man ”nu istället”. Det är som en extra valdag. Personens ytterkuvert läggs i en valurna. Van vet vem som röstat men inte vilket parti personen har röstat på.

När det gäller utlandsröster: Där kontrollerar den lokala kommunens valnämnd att poststämpeln är stämplad tidigast den 29 juli, därefter vem som skickat kuvertet mot röstlängden. Om personen har rösträtt och inte har röstat på valdagen öppnas ”det gula ytterkuvertet” där det ”vanliga vita kuvertet som innehåller valsedeln ligger”. Man vet alltså inte vilket part personen har röstat på. Detta vita vanliga kuvert läggs i valurnan för att senare öppnas ”anonymiserat” tillsammans med alla andra kuvert för att räknas.
Personen prickas av i vallängden som förtidsröst – vilket innebär att man bara kan rösta en gång.

När man sedan räknar rösten från den som har brevröstat från utlandet ligger alltså det vita kuvertet som innehåller valsedlarna man har valt tillsammans med en himla massa andra kuvert från alla andra som förtidsröstat eller brevröstat från utlandet. Ingen kommer därför kunna räkna ut vem som röstat på vad.

För att din röst ska kunna räknas är det viktigt att ditt kuvert är framme från utlandet till din lokala valnämnd senast klockan 09:00 på onsdag den 14 september 2022.
Vänta därför inte till ”sista dagen”! Så vitt vi vet har alla röster hittills, alla år innan kommit i tid – och vi tycker att det är viktigt att din röst verkligen får räknas!

Detaljer

Datum:
29 juli, 2022
Tid:
10:00

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att surfa vidare på siten så godkänner du användandet av cookies.  Läs mer