Debatt: Det är ett problem att din journal inte följer dig mellan olika vårdgivare

Du som patient kan idag söka vård i hela landet och det är bra, dock har läkaren inte tillgång till din journal och det är för mig varken kvalitet eller patientsäkert. Journalen måste alltid följa med.

Halland har bra sjukvård. Tyvärr är det inte lika bra resultat i hela Sverige. Vi kan läsa om sämre tillgänglighet till vården med bl.a. brister på BB platser, långa köer till cancerbehandlingar, särskilt i landsting/regioner som leds av Socialdemokraterna. Detta är inte ok i Sverige. Regeringens förslag om förbud mot vinster i välfärden kommer direkt leda till att köerna i vården ökar. Halland ligger i topp i jämförelser mellan regioner/landsting i både kvalitet och tillgänglighet.

Undersökningar visar att Halland bl.a. är bäst i landet på att förhindra allvarliga brister i samband med förlossning. Vi vet också att många från våra grannlän söker sig till Varberg eller Halmstad för att föda barn. Detta är några exempel på hur vårt moderatledda Region Halland har lyckats med kvalitet, tillgänglighet och patientsäkerhet.

För mig är det inte viktigast vem som utför vården, utan att vården har god kvalitet, är patientsäker, tillgänglig och trygg. Jag vill ställa tydliga kvalitetskrav på alla vårdgivare oavsett driftsform. Jag är för valfrihet. I Halland drivs nästan 50 % av alla vårdcentraler i privat regi med mycket god kvalitet, tillgänglighet och patienterna/anhöriga är nöjda. 

Med lagförslaget om förbud mot vinster i välfärden finns det en stor risk att många av de privata vårdcentralerna inte längre kan finnas kvar. 

Min fråga till regeringen:

Hur gynnar det våra invånare i Kungsbacka och övriga Halland att införa ett förbud mot vinster i välfärden? Knappast kommer tillgängligheten att öka med mindre aktörer.

Inför höstens val kandiderar jag för Moderaterna i Halland till Riksdagen. Det behövs lagändringar för att landsting, kommuner och privata vårdgivare ska kunna göra vården bättre över hela Sverige. Ett exempel är patientjournaler. Du som patient kan idag söka vård i hela landet och det är bra, dock har läkaren inte tillgång till din journal och det är för mig varken kvalitet eller patientsäkert. Journalen måste alltid följa med.

Sverige är ett fantastiskt land att leva och bo i men vi står inför stora utmaningar. Jag har lång erfarenhet av hälso- och sjukvården som undersköterska, sjuksköterska och som chef inom äldreomsorgen i Kungsbacka. Sedan 2010 har jag haft förmånen att arbeta politiskt i Halland med hälso- sjukvårdsfrågor, som är mina hjärtefrågor. Får jag förtroendet att representera Kungsbacka i riksdagen vill jag arbeta för att göra vården ännu bättre i Halland och hela Sverige. Jag ser fram emot att ta diskussionen i riksdagen!


Ulrika Jörgensen (M)

 

Vi använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att surfa vidare på siten så godkänner du användandet av cookies.  Läs mer