Denna nyhet är mer än 1 år gammal

juni 29, 2023

Kungsbacka blev årets superkommun 2023

Kungsbacka blev utsedd till årets superkommun i kategorin storstadskommuner i Almedalen och kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) var på plats för att ta emot utmärkelsen.

”Idag känner vi oss stolta. Att stå på prispallen tillsammans med Mölndals stad och Härryda kommun kändes väldigt hedersamt, att sedan få guldplats gjorde oss väldigt glada i den tuffa konkurrensen”, säger Lisa.

Dagens samhälle skriver så här om Kungsbacka i nomineringen:

Kungsbackas historia startar som dansk gränshandelsplats: Koningsbakkae (valfritt uttal). Som svensk ort förde man länge en helt anonym tillvaro, men från 1970-talet har det blivit bra fart. Och Kungsbackaborna själva gillar Kungsbacka. När kommunen frågade medborgarna om de skulle rekommendera andra att bo där svarade 83 procent ja.

Kommunens vision för 2030 säger: ”Varje människas potential tas tillvara och näringslivet blomstrar. Här växer du hela livet.” Medborgarundersökningen visar väl att det kan vara mer än tomma ord. Kungsbacka når genomgående goda resultat, men en styrka ligger i klimat- och miljökategorin.

Under förra året byggde kommunen upp ett system för att slippa använda dricksvatten till stadens bevattning av planteringar, träd och grönområden. I stället tar man upp vatten från Kungsbackaån. Att värna dricksvattnet är ett av de globala hållbarhetsmålen och Kungsbacka noterar att det dessutom är bra för grönskan.

Vinnaren baserades på resultat från 144 mått fördelade över 18 kategorier och av Sveriges alla kommuner i kategorin storstadskommuner är Kungsbacka 2023 års vinnare.

Ta ställning och dela artikeln

För att kunna förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassat innehåll behöver vi använda oss av cookies.  Lär dig mer