Hur går det till när man röstar?

Måga undrar, en del vågar fråga. Här kommer en guide.

Klicka dig vidare till det du tycker stämmer bäst in på det du vill veta mer om


Det är val var fjärde år, många har glömt hur det går till när man röstar. 

I Kungsbacka kan du antingen förtidsrösta eller rösta i valet på valdagen
Det spelar ingen roll vilket sätt du väljer, bägge sätten räknas lika mycket och varje röst räknas.

Vilket sätt du än väljer och vart du än bor kan du alltid rösta på Kungsmässan, varje dag mellan den 24 augusti till och med den 11 september 2022 under Kungsmässans öppettider. Ta med legitimation, ”inga förkunskaper behövs”, röstmottagarna där hjälper dig till rätta om du berättar att du glömt hur man gör eller om det är första gången du får rösta.

Röstmottagarna har tystnadsplikt även om du inte behöver berätta för dem på vilket parti du har tänkt att rösta på. De visar dig var du väljer valsedlar bakom en skärm, och berättar hur du lägger en valsedel i varje kuvert du får i din vallokal.

I Kungsbacka kommun finns många fler ställen där du kan förtidsrösta, likadant för dig som bor på ett äldreboende
Även bokbussen och du som har lantbrevbärare kan förtidsrösta enkelt. 

Bor du utomlands men är skriven i Sverige får du också rösta. Du kan brevrösta från utlandet och skicka din röst med posten eller rösta på en ambassad i utlandet

Det finns också möjlighet speciellt för dig som inte kan ta dig till en vallokal, och inte har någon som kan hjälpa dig att rösta. Då kommer vallokalen hem till dig istället. Det kallas för ambulerande röstmottagning och måste förbeställas, gärna i så god tid som möjligt. 

Här nedan delar vi en film från den oberoende myndigheten Valmyndigheten, om hur det går till att rösta.

För att kunna förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassat innehåll behöver vi använda oss av cookies.  Lär dig mer